GOTU KOLA ‘Το ελιξίριο της νεότητας’

Θεωρείται ίσως το πιο ‘πνευματικό’ από όλα τα βότανα στην Ινδία και ένα από τα πιο σημαντικά αναζωογονητικά βότανα στην Αγιουβερδική ιατρική.

Το Gotu Kola (Centella asiatica) είναι ένα αιωνόβιο φυτό το οποίο ευδοκιμεί στην Ινδία, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική, τη Σρι Λάνκα, και το Νότιο Ειρηνικό. Ανήκει στην οικογένεια  του μαϊντανού, ενώ δεν έχει καμία γεύση ή οσμή. Έχει μικρό σχήμα βεντάλιας με πράσινα φύλλα και λευκά ή ανοιχτόχρωμα μωβ-ροζ λουλούδια. Τα φύλλα και τα στελέχη του φυτού χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φάρμακο στη βοτανική ιατρική.

Στην Ινδία, την Κίνα και την Ινδονησία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, κυρίως δερματικών (επούλωση πληγών, λέπρα, ψωρίαση), αλλά και πνευματικών (βελτίωση πνευματικής διαύγειας). Ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, το Gotu Kola συνιστάται και για νευρικές διαταραχές (όπως επιληψία, άνοια).

Είναι από τα λίγα φαρμακευτικά φυτά με μακρά ιστορία στη θεραπεία του δέρματος. Η χρήση του είναι διαδεδομένη τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια σε Κίνα, Ινδία, Αφρική και στις Φιλιππίνες. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αναφέρεται επίσης και ως το θαυματουργό ελιξήριο της ζωής . Έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια στη δερματολογία, στην επούλωση πληγών αλλά και ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας, ιδιαίτερα στο έκζεμα.

Λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται ευρέως στην σύχρονη φαρμακοβιομηχανία. Χρησιμοποείται ως συστατικό στα δερματολογικά καλλυντικά για την σύσφιξη του δέρματος, την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και των ραγάδων. Επιπλέον συχνά χρησιμοποιείται ως διουρητικό, αντιβακτηριδιακό και στην φλεβίτιδα.

Σύνθεση κολλαγόνου & φωτογήρανση 

Στην κοσμετολογία, το Centella Asiatica έχει χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικός παράγοντας αντι-
φωτογήρανσης
, κυρίως λόγω της δράσης του στη διατήρηση και σύνθεση του κολλαγόνου τύπου Ι από τον οργανισμό, του οποίου η ποσότητα στο δέρμα μειώνεται με την ηλικία.

Το ευεργετικό αποτέλεσμα του Centella Asiatica στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος, οφείλεται στο μόριο του madecassoside, που δρα ως επαγωγέας έκφρασης του κολλαγόνου.

Επιπλέον, ο συνδυασμός της βιταμίνης C και του madecassoside είναι ένας συνδυασμός δύο θρεπτικών στοιχείων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, που δρουν συνεργιστικά,  βοηθώντας την αναδιαμόρφωση της επιφάνειας του δέρματος και τη σύνθεση του κολλαγόνου.

Σε μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 20 γυναίκες (45-60 ετών) με φωτογηρασμένο δέρμα, εξετάστηκε η εφαρμογή του madecassoside, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C στο δέρμα τους. Μετά από εξάμηνη θεραπεία παρατηρήθηκε μια σημαντική βελτίωση όσον αφορά τη σταθεροποίηση, την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.

Καταπολέμηση Κυτταρίτιδας και Ραγάδων

Το Centella Asiatica είναι ένα κοινό συστατικό των καλλυντικών, που χρησιμοποιείται στη καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και των ραγάδων. Η κυτταρίτιδα, είναι μια μη φλεγμονώδης αλλαγή του υποδόριου λιπώδους ιστού που εμφανίζεται ιδιαίτερα γύρω από τους γοφούς, τους γλουτούς, την κοιλιά, τους μηρούς και τα χέρια. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε παχύσαρκα άτομα, σε άτομα με καθιστική ζωή, αλλά και σε παιδιά.

Τα τριτερπένια είναι μόρια του Centella asiatica βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού της λυσίνης και της προλίνης, αμινοξέα που είναι πρόδρομες ενώσεις για το μόριο του κολλαγόνου. Τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας της κυτταρίτιδας με το εκχύλισμα Centella asiatica επιβεβαιώθηκαν έπειτα από αρκετές κλινικές μελέτες.

Σε μια διπλή-τυφλή ιστοπαθολογική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 35 ασθενείς, αξιολογήθηκε το μέγεθος των λιποκυττάρων στην περιοχή των γλουτών και στη δελτοειδή περιοχή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στους ασθενείς που χορηγήθηκε το εκχύλισμα Gotu Kola, παρατηρήθηκε μείωση της διαμέτρου των λιποκυττάρων και στις δύο περιοχές στο σώμα, με ισχυρότερη επίδραση στην περιοχή των γλουτών.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το GotuKola χρησιμοποιείται για ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας.

Το συγκεκριμένο βότανο θεωρείται πως έχει ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες, καταπολεμά το στρες και την κατάθλιψη, ενεργοποιεί νοητικές δυνάμεις, αυξάνει τη λίμπιντο και βελτιώνει τα αντανακλαστικά. Γενικότερα, ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και αναδομεί τα ενεργειακά αποθέματα. Ως τονωτικό του εγκεφάλου, θεωρείται πως ενισχύει τη νοημοσύνη και υποστηρίζει την υγιή λειτουργία της μνήμη, γεγονός που έχει αποδειχθεί από σύγχρονες μελέτες. Χρησιμοποιείται από τους γιόγκι για τη βελτίωση του διαλογισμού, λέγεται πως αναπτύσσει το ‘τσάκρα του στέμματος’, το ενεργειακό κέντρο στο πάνω μέρος του κεφαλιού και εξισορροπεί το δεξί και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Στην Κίνα το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού, για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, για να βοηθήσουν τον καθαρισμό και την ενίσχυση των επινεφριδίων. Θεωρείται επίσης πως βελτιώνει την υγεία του δέρματος, την κυκλοφορία του αίματος και προωθεί τον ξεκούραστο ύπνο. Ένας κινεζικός θρύλος αναφέρει πως μία βοτανολόγος έζησε 200 χρόνια καταναλώνοντας Gotu Kola, γι’ αυτό και το αποκαλούν ως ‘η πηγή της ζωής’.

Ιστορικά, το Gotu Kola έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της σύφιλης, της ηπατίτιδας, του έλκους του στομάχου, της πνευματικής κόπωσης, της επιληψίας, του πυρετού και του άσθματος. Σήμερα, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, το Gotu Kola χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία των κιρσών και της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, για την επούλωση δερματικών παθήσεων, για την αντιμετώπιση ρευματισμών, λοιμώξεων του ουροποιητικού, αφροδίσιων νοσημάτων  και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το Gotu Kola συχνά συγχέεται με τον καρπό Κόλα (Cola nitida). Παρ’ όλα αυτά το Gotu Kola δεν περιέχει καφεΐνη, όπως ο τελευταίος.

Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου του Meryland:

  • Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το Gotu Kola μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει τη ροή του αίματος. Σε μια μελέτη 94 ατόμων με φλεβική ανεπάρκεια, όσοι έλαβαν Gotu Kola είδαν τα συμπτώματά τους να βελτιώνονται σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν κάποιο εικονικό φάρμακο.
  • Το Gotu Kola περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται τριτερπενοειδή. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην επούλωση πληγών, ενισχύουν το δέρμα και αυξάνουν τη ροή του αίματος στην περιοχή. Βάσει αυτών των ευρημάτων, χρησιμοποιείται, για ήσσονος σημασίας εγκαύματα, για ψωρίαση, για την επούλωση ουλών μετά από επεμβάσεις, και την πρόληψη ή μείωση των ραγάδων.
  • Οι ίδιες χημικές ουσίες – τριτερπενοειδή – θεωρείται ότι συμβάλλουν στον περιορισμό του άγχους και αυξάνουν την πνευματική διαύγεια.
  • Μια ενιαία μελέτη 13 γυναικών με σκληρόδερμα διαπίστωσε ότι η χρήση Gotu Kola περιόρισε τον πόνο στις αρθρώσεις και τη σκλήρυνση του δέρματος, καθώς βελτίωσε και την κίνηση των δακτύλων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Gotu Kola σε Σκόνη σε χυμούς, ζεστά ροφήματα, σούπες, σαλάτες, γιαούρτι, δημητριακά, μούσλι και σε οποιαδήποτε αρτοπαρασκευή ή συνταγή. Ως τονωτικό αφέψημα, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού σε βραστό νερό, προσθέστε βιολογικό γάλα, μπαχαρικά, όπως πιπέρι, τζίντζερ και προαιρετικά το γλυκαντικό της αρεσκείας σας.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε GOTU COLA καθως και  τεραστία ποικιλία  από βότανα τα οποία θεωρούνται ως ένα δώρο της φύσης. Να καλλιεργούνται για φαρμακευτικά (medical plants) φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες για παθήσεις όπως π.χ. το ζάχαρο, χοληστερίνη, κρυολόγημα, δυσκοιλιότητα. Έχουμε τεράστια ποικιλία από ηρεμιστικά, ψυχεδελικά, καταπραϋντικά, ενεργειακά και αφροδισιακά βότανα, καθώς και αρωματικά φυτά αποξηραμένα και εκχυλίσματα που πολλές φορές ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας, τονώνουν τον οργανισμό, βοηθούν στο αδυνάτισμα και δρούν ως αντιοξειδωτικά.

Καλως Ήρθατε Η ιστοσελίδα απευθύνεται μόνο σε ενήλικες. Αν είστε άνω των 18 ετών πατήστε.